Juridik

Våldtäkt i gråzonen – samtyckeslagen i praktiken

Samtyckeslagen från 2018 har omdefinierat vad som räknas som våldtäkt och inte. I dag ligger bevisbördan för att samtycke funnits på den som står anklagad.

Enligt svensk lag är det förbjudet att ha sex med någon som inte aktivt sagt ja eller gett sitt samtycke att delta. Detta är en mycket viktig och avgörande förändring i lagstiftningen som trädde i kraft 2018. Det innebär att många av de övergrepp som tidigare inte klassats som våldtäkt nu gör det.

Det kan vara viktigt att informera befolkningen om att bevisbördan på samtycke nu ligger hos den som står anklagad för våldtäkt. Sannolikt kan denna nya lag verka avskräckande för dem som vill ta sig friheter med någon annans kropp, till exempel inom ramarna för ett förhållande. Våldtäkt kan ske även inom ett äktenskap. Att dela säng med någon är inte ett automatiskt samtycke till sex.

Att bli utsatt för våldtäkt kan ge livslångt trauma

Att bli utsatt för våldtäkt är något som sätter djupa spår i en människa. Många överlevare av sexuella övergrepp menar att det handlar om ett livslångt trauma, som påverkar alla delar av vardagen och livet. Det finns alltså stora incitament för samhället att se till att så få personer som möjligt behöver genomgå detta.

Exakt vad som räknas som samtycke är inte formulerat i samtyckeslagen. För den som själv undrar var gränsen går för samtycke eller ej i en specifik situation, rekommenderas att uttryckligen fråga personen det gäller. Var inte för självsäker när det kommer till förmågan att läsa av signaler. Det är alltför mycket som står på spel för alla inblandade.

Annat

Skapa en imponerande närvaro med skyltar i Stockholm – En guide till att välja rätt skyltar för ditt företag

För att skapa en imponerande närvaro för ditt företag är marknadsföring oerhört viktigt. En av de mest synliga metoderna för marknadsföring är genom skyltar som visar upp företagets närvaro på fasader i Stockholm.

Loggan – en signatur för företaget

En av de första sakerna man bör göra när man startar ett företag är att skapa en logga för företaget. Loggan är företagets signatur som visar upp företaget på ett enkelt sätt. Den kan sättas på företagets fakturor, personalens kläder och på alla andra platser där man vill visa upp sin närvaro.

Skylten på fasaden

När man har skaffat sig ett kontor, en fabrik eller annan plats där man har verksamhet, vill man också ha en skylt som sitter på fasaden. Skylten visar upp var man finns i Stockholm och på andra platser. Vanligtvis är skylten utformad som företagets logga, men det finns också mycket att bestämma gällande storlek och material.

Rätt skyltar i Stockholm

Inom området skyltar finns det en stor mängd olika storlekar, utformningar och material. Valet av utformning och material beror ofta på hur loggan ser ut, men det kan också bero på hur man vill skapa ett extra djup i sin skylt. Man kan välja platta skyltar eller skyltar med olika former och tjocklek.

Belysning för skyltar i Stockholm

En vanlig metod för att göra skyltar i Stockholm ännu mer synliga är att ha belysning i skyltarna eller att ha belysning som lyser upp skyltarna. Valet av belysning beror på hur man vill visa upp sitt företag. En del föredrar en diskret belysning medan andra vill ha en mer framträdande belysning.

Läs mer om skyltar på: https://www.skyltodekor.se/