Barn och ungdomar som mår dåligt sluter sig ofta och gör sig otillgängliga för omvärlden. På en direkt fråga svarar de att allt är bra, fast det är smärtsamt tydligt att det inte alls är bra. Att ta sig igenom tonåren är inte lätt för någon, men för vissa ungdomar blir det väldigt jobbigt. I värsta fall kan ett barn som mår dåligt utveckla ett destruktivt beteende, som varken föräldrar eller psykologer kan se en lösning på.
Att få ett ledset barn att känna trygghet och värme kan vara svårt. Kanske har barnet tappat förtroendet för vuxenvärlden av någon anledning och känner sig ensamt och utsatt. Då kan kontakt med ett djur vara en bra terapi. Ett husdjur som en hund eller katt, eller kanske en häst att sköta om och rida på, kan verka förlösande för ett barn som både behöver få och ge tillit och kärlek.
Djur vanligt i familjehem
I familjehem och på behandlingshem som tar hand om barn som blivit omhändertagna enligt LVU, eller Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, är det inte ovanligt att man har djur. Det är ingen slump, dessa extraföräldrar och behandlingsassistenter har ofta god kännedom om vilka terapeutiska egenskaper djur kan ha för barn och ungdomar som mår dåligt. Ett djur kräver inget av en förutom att bli omhändertagna, något som kan vara skönt för någon som behöver skingra tankarna, men samtidigt vill känna att man har ett syfte.
Djur ger närhet utan att man behöver förklara för dem hur man känner sig. Ibland önskar man att man som förälder kunde få barnen att känna likadant, men det ingår ju också i föräldrarollen att oroa sig, även om man försöker att inte visa det för sitt barn. Barnet känner ju dock såklart att man är orolig och kanske själv ledsen, vilket kan göra kommunikationen svår och snårig. Med ett husdjur i familjen avdramatiseras det där lite grann och livet kan kännas lite lättare.
LVU kan vara en bra lösning för en krisande familj
Känns det som att familjen håller på att sjunka ner i ett svart hål, på grund av att barnet och alla runt omkring det mår dåligt, kan kanske ett omhändertagande enligt LVU vara det bästa för alla, även om situationen känns kränkande och traumatisk i stunden. Om socialtjänsten utreder er familjesituation kan det vara en god idé att kontakta en LVU-advokat som kan hjälpa er att föra er talan. Kanske behöver barnet inte omhändertas och flytta ut, utan situationen kanske kan lösas i samarbete med myndigheterna. Det är viktigt att du visar att du är beredd att kämpa för ditt barn och hjälpa det genom krisen, även om du själv känner att du har svårt att orka. Här kan en bra advokat faktiskt vara ett mycket viktigt stöd. Läs mer om LVU på http://www.lvuadvokat.se.
Om ni behöver hjälp som familj att komma vidare, kan ett husdjur faktiskt vara ett bra första steg, något att samlas kring och ta hand om. Ett gemensamt ansvar som kräver att ni samarbetar, och som både ger och tar kärlek utan baktankar.