Annat

Brandskyddsmålning – ett bra skydd mot branden

Att en brand inträffar tillhör inte vanligheterna, men då det väl sker så handlar det om ren och skär livsfara. Det kan börja brinna och den vetskapen måste man också ha med sig. Man utgår från att man klarar sig från en brand, men man förbereder både sig själv och det egna hemmet för att det de facto kan börja brinna.

Genom detta så ger man sig också chansen att överleva och minska de skador som en brand för med sig. Hur gör man då? Vi tänkte här gå igenom några åtgärder som man kan ta för att klara sig i händelse av en brand. Enklast blir det om vi radar upp några punkter som ser ut som följer:

  • Brandskyddsmålning. Arbete med brandskyddsmålning ser man primärt i offentliga lokaler, i större fastigheter och i samband med nybyggnationer. Brandskyddsmålning kan emellertid även utföras i en vanlig villa och då ska man primärt fokusera på vinden och källaren. Viktigt är att arbetet med en brandskyddsmålning utförs av proffs – ett företag specialiserat på brandskydd – och detta av den enkla anledningen att det krävs kunskap för att beräkna mängd samt där det underliggande materialet även det spelar en stor roll. Fördelen med en brandskyddsmålning är att den köper tid. Börjar det brinna så bildas ett skum som i sin tur håller elden borta från bärande delar av konstruktionen. Branden kan genom detta isoleras till ett område och man kan spara både värden och liv genom detta.
  • Brandvarnare. Att du som privatperson har en brandvarnare är den billigaste livförsäkringen du kan köpa. Se till att du har flera stycken och placera dessa i olika rum. Kontrollera dem också regelbundet.
  • Pulversläckare. Om det börjar brinna så kan du själv försöka släcka elden – efter en riskbedömning – och exempelvis skapa en väg ut genom att använda en pulversläckare. Var noga med att vända på den var sjätte månad och läs alltid på kring rekommenderat utgångsdatum.
  • Rutiner. Var tar ni er ut som familj? Diskutera hur en eventuell brand ska hanteras och se till att prova er fram genom övningar. Dessa övningar förvandlas till en självklar reflex vid ett skarpt läge.
  • Säkerhetsdörr. Bor ni i lägenhet? I så fall kan en säkerhetsdörr vara en god investering. Utöver att en sådan försvårar för en tjuv så stänger de även ute rök och eld vid bränder. Brinner det i trapphuset så kan dörren vara skillnaden mellan liv och död och göra så att räddningstjänsten hinner anlända och rädda er.