Ett köp av en bostad är den enskilt största affären som en privatperson gör i sitt liv. Särskilt om det handlar om att man köpt ett hus. köper man hus så finns det ofta en tanke om att det är det sista boendet man någonsin kommer att köpa. En lägenhet är ofta mer flexibel på det sättet; man köper en mindre lägenhet, man bor där några år, säljer och köper en ny. Så brukar den gängse vägen se ut i bostadskarriären.
Men, då man väl är framme vid att köpa ett hus så blir det mer definitivt – det är där man vill bo för resten av livet, det är där man vill se barnen växa upp och det är också den bostaden som man är beredd att betala extra mycket pengar för.
Dolda fel är ett stort problem i Sverige. Många köpare glömmer dock sitt eget ansvar i detta. Genomföra man sitt livs största investering så bör man också undersöka huset ordentligt innan man skriver kontrakt. Dolda fel är sådana man inte kunnat upptäcka vid en besiktning utförd av en besiktningsman.
Det som är väldigt talande i sammanhanget är att många köper detta hus – och genomför sitt livs största investering – utan att först undersöka det. man litar fullt ut på säljarens ord, man litar på sina egna ögon och näsa och man köper huset om det ser bra ut. Att det ser bra ut är dock inte på något sätt synonymt med att det håller god kvalitet. Tyvärr har många nyblivna husägare blivit varse om detta och där man redan inom loppet av några månader insett att huset inte alls lever upp till den höga summa man betalat för det.
Dolda fel i hus är ett stort problem i Sverige och det kan handla om en väldigt lång – och plågsam – process innan man får rätt i sådana frågor. man måste nämligen vara medveten om att även säljaren kan vara omedveten om att huset haft dolda fel och att denne inte gjort något fel eller handlat svikligt. Varför ska han betala för någonting som du borde ha upptäckt?
I många fall så svär sig köparen av ett hus med dolda fel sig fri från ansvar och skyller allting på säljaren; mögel i källaren – säljarens fel, en farlig elkoppling – säljarens fel – en dränering som krävs i krypgrunden – säljarens fel. Riktigt så enkelt är det inte. Till största del så handlar det om att köparen själv har ett ansvar och måste säkerställa husets kvalitet innan kontraktet signeras.
Genomför en ordentlig besiktning och använd en mögelhund
Man ska göra en skillnad på dolda fel i hus och fel som du som köpare förväntats ha upptäckt. Vi tänkte räkna upp några klassiska exempel på vad som räknas som dolda fel:
- Tätskikt. Felaktiga tätskikt i nyrenoverade badrum brukar klassas som dolda fel och där brukar köparen ofta få rätt
- Fel på elledningar. Idag så kan många dolda fel härledas till undermåliga elinstallationer. Inte sällan så kan dessa dolda fel handla om att man dragit in spotlights och satt dessa nära exempelvis isolering eller rakt in en regel; något som dels skapat brännskador och dels också riskerar att starta en större brand.
- Ventilationen. Om man ventilationen inte håller måttet så kan detta räknas som ett dolt fel
Där var några exempel på vad som kan räknas som dolda fel. En röd tråd i detta är att de inte kan upptäckas med blotta ögat – vare sig dina ögon eller en professionell besiktningsman. Det senare är något som vi måste trycka väldigt hårt på: det bästa sättet att undvika att hamna i en konflikt gällande dolda fel, vad som räknas som ett sådant och inte – det är att genomföra en rejäl besiktning och anlita en besiktningsman.
Denna besiktningsman bör dessutom kompletteras med en fyrbent vän som har extra bra luktsinne – detta i form av en mögelhund. Markerar mögelhunden på kritiska områden – badrum, källare, kök och vinden – så finns det all anledning att genomföra en mer noggrann och teknisk undersökning.
Kort och gott: Anlitar du en behörig besiktningsman – som undersöker huset okulärt och efter ett givet protokoll som delges både dig och säljaren av huset – så kan eventuella fel i framtiden ha en bättre möjlighet att erkännas som dolda. Där har du rätt till ersättning, men du har framförallt en lättare resa att leda det i bevis. En besiktningsman är ett måste vid ett husköp.
Mer läsning om dolda fel finns att hitta här.