Funderar ni på att skaffa en hamster? I så fall kan vi bara säga; ja, vad roligt! Hamstrar är väldigt sällskapliga och ger mycket kärlek. Här kommer lite enkla skötseltips och råd för er framtida hamster.
Foder
Hamstrar är vanedjur och vill gärna ha ett och samma foder. Om man behöver byta foder så måste man göra det successivt så deras mage hinner vänja sig. Så när du får hem din hamster första gången är det viktigt att få med lite av maten som djurbutiken eller uppfödaren har använt så du kan byta till önskat foder försiktigt. Om bytet av foder går för fort så kan det orsaka diarré hos din hamster. Detsamma gäller med färskfoder som frukt, grönsaker, pasta, ris, kött och annat. Det ska alltid vänjas in försiktigt så att hamstern inte blir dålig i magen. Om man vill börja med färskfoder så bör man ge en sak per dag i liten mängd och när man ser att djuret klarar av det kan man börja ge lite större mängd eller flera olika saker samtidigt.
Hamstern dricker mycket vatten så byt ut vattnet minst en gång om dagen och fyll alltid på om vattnet i vattenflaskan är slut.
Övrig Skötsel
Hamsterns bur bör städas 1-2 gånger per vecka. För att göra städningen lite roligare så möblera gärna om i buren efter städning och byt ut vissa av leksakerna. Under städningen kan du låta din hamster springa runt i ett hamsterhjul så den håller sig sysselsatt under städningen och på så sätt riskerar hamstern inte att försvinna i din bostad. Hamstrar är dessutom väldigt renliga av sig och därför är det lätt att lära den att gå på en hamstertoalett. Det underlättar städningen för dig.
Tillbehör
Hamstrar älskar att sysselsätta sig, så satsa på mycket roliga leksaker i buren. Eftersom hamstern sover större delen av dagen så är det viktigt att ha ett hus i buren som hamstern kan gömma sig i. Både hamsterhjul, hus, rörgångar och vippbrädor är uppskattade inslag i burens inredning. Hamstrar är gnagare och tycker om att gnaga på saker. Så ha alltid minst tre olika saker att gnaga på i buren förutom gnagarstenen. Bland annat så är fröstänger populärt att hänga i burens väggar eller tak samt att lägga in gnagarkakor.
Att tänka på innan du köper hamster
Det finns två typer av hamstrar, vanlig hamster och dvärghamster. Vilka tillbehör som passar för just din hamster kan bero lite på vilken typ av hamster du har, men som med människor så är alla hamstrar olika. Kom ihåg att ju mer du gosar med din hamster desto tamare och trevligare blir den.
Tänk på att aldrig lägga tidningspapper som botten i buren. Tryckfärgen är giftig för våra små gnagarvänner och vi vill inte förgifta dem. Samma gäller med sågspån, var noga med att det inte är gift i träet som kan vara farligt för din vän.
Om du står i valet och kvalet mellan hane eller hona så sägs hanar vara något lugnare än honorna och de brunstar inte var 4:e dag. I och med att hanar inte brunstar så slipper du som ägare den fräna lukten som uppstår. Även här är det individuellt och det kan vara tvärt om för vissa hamstrar, där honan är lugnare och snällare än en hane.